Vingrių šaltinių skveras

Tęsiantis projektui „Vilnius – 700. Vilniaus vandenys“ šiandien, kovo 26, gimnazijos 7-10 kl. mokiniai ir geografijos, fizinio ugdymo mokytoja Gražina lankėsi svarbioje Vilniaus miesto vietoje – senojoje Vilniaus vandenvietėje – Vingrių šaltinių skvere. Šioje vietoje simboliškai įamžinta vieta, kuri iš čia esančių natūralių Vingrių šaltinių mediniais vamzdžiais tiekė vandenį miestiečiams nuo 1501 iki 1914 metų. Iš Vingrių gatvės šlaito ištekėjęs upelis sroveno per visą Senamiestį, o prie Žemutinės pilies įsiliedavo į Vilnią. XIX amžiaus pradžioje Vingrių upelis buvo smarkiai užterštas, miesto gyventojai skundėsi nemaloniu kvapu. Todėl tuo metu tvarkant Pylimo gatvę nuspręsta upelį užmūryti – taip jis atsidūrė po Vingrių gatve. Sovietmečiu čia buvo įrengtas vandens kaupimo rezervuaras, o iš jo šaltinio vanduo buvo nukreipiamas į buitines atliekas. Kurį laiką buvę pamiršti dabar Vingrių šaltiniai nukreipti atviru kanalu į baseinėlį tekėti suformuotomis kaskadomis. Šis skvere čiurlenantis šaltinio vanduo ne tik suteikia gyvybės erdvei, bet ir mena čia buvusią svarbiausią Vilniaus vandenvietę.

Šalia esantis MO muziejus skverui skyrė septynias talentingų lietuvių autorių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų sukurtas šiuolaikinio meno skulptūras ir dovanoja skvero lankytojams nuolatinę nemokamą lauko ekspoziciją. 

Vingrių skvere esančias skulptūras vienija vandens tematika. Skvere eksponuojama Petro Mazūro „Tulpė“, Nerijaus Ermino „Paniręs“, Jono Aničo skulptūra „Stebėtojas“, Tauro Kensmino „Sala“, Beatričės Mockevičiūtės „Asukas“, Mykolo Saukos „Unguriai“ ir pernai „Art Vilnius“ geriausio menininko apdovanojimą pelniusio Geraširdžio Linkėtojo (Vytauto Viržbicko) „Juoda guma“.

Išvykos įspūdžiuis mokiniai perteiks savo piešiniause ir pasidalins su gimnazijos bendruomene III aukšto stende. 



 

Autorius:
Gražina Pleskevičiūtė

Nuotraukos:
Gražina Pleskevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas