Japoniškas sodas su šaltiniu SEI SHIN EN

Tęsdami savo keliones po Vilnius miesto vandens šaltinius, gimnazijos jaunieji kraštotyrininkai balandžio 30 d. lankėsi mažiausiame mūsų krašte japoniškame sode, kuris yra įsikūręs tarp Kalnų parko ir Neries upės, šalia Šventojo sosto (Vatikano valstybės) ambasados.

Sodo pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „Tyros širdies“. Jo vieta pasirinkta dėl šioje vietoje natūralaus požeminio šaltinio. Sluškų slėnyje po žeme tekantis šaltinis buvo kanalizuojamas, kaip daugelis Vilniuje esančių šaltinių. XVIII–XIX a. Vilniaus žemėlapiuose aiškiai matomas upelis, ištekantis iš Kalnų parko teritorijos ir įtekantis į Neries upę. Dar XX a. viduryje iš jo buvo semiamas vanduo. Dabar šaltinio vanduo yra iškeliamas į paviršių naudojantis varikliu ir teka japoniškame sode. 

Japoniško sodo vaizdą kuria pušys, akmenys, samanos, akmeninės skulptūros ir įvairūs želdiniai. Akmenys simbolizuoja kalnus ir yra svarbūs sodo akcentai, naudojami tilteliams bei takams. Nuo seniausių laikų akmuo atliko svarbų vaidmenį Japonijos kultūroje. Šintoizme žymesni akmenys buvo laikomi šventais (kaip kami (jap. dievybė)). Sode pasodinta virš dešimt įvairių pušų, taip pat kadagių, kukmedžių, buksmedžių, rododendrų. Didelę sodo dalį užima samanos. Tai vienas iš svarbiausių japoniško sodo elementų, simbolizuojančių harmoniją, laiką ir tradicijas.

Maloniai kviečiami apsilankyti sode, pasigrožėti jo gamta bei pasimėgauti šaltinio čiurlenimu, pasėdėti pavėsinėje, užsukti šalia esančius Japonų kultūros namus, japoniškos mačia arbatos degustacijoje.

Autorius:
Gražina Pleskevičiūtė

Nuotraukos:
Gražina Pleskevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas