Grigiškių gimnazijos mokytojai patyrė viduramžių ir Antrojo pasaulinio karo istoriją Lenkijoje

Grigiškių gimnazijos mokytojai neseniai sugrįžo iš edukacinės kelionės Lenkijoje, kurioje jie aplankė daugybę istorinių ir kultūrinių objektų. Kelionė buvo labai naudinga kolektyvui, nes ji padėjo stiprinti bendrystę, plėtoti žinias ir įgauti naujų įspūdžių.

Kelionės metu mokytojai apsilankė Malborko pilyje – viena didžiausių Europoje viduramžių pilių, kuri buvo pastatyta XIII a. Vokiečių ordino riterių. Pilyje galima pamatyti ne tik gynybinius įrenginius, bet ir gyvenamuosius apartamentus, koplyčią, menes ir kitas patalpas, kuriose eksponuojami viduramžių ginklai, amatininkų dirbiniai, skulptūros ir gintaro papuošalai. Mokytojai sužinojo, kad pilyje buvo kalinamas Lietuvos didysis kunigaikštis Kęstutis, kuris čia mirė 1382 m. po bandymo pabėgti. Apsilankymas Malborko pilyje padėjo mokytojams geriau suprasti Lietuvos ir Lenkijos bendrą istoriją ir kultūrą.

Kitas kelionės tikslas buvo Gdanskas – vienas seniausių Šiaurės Lenkijos miestų su žavingu senamiesčiu, kuriame gausu siaurų gatvelių bei XII-XVIII a. pastatų. Gdanskas yra svarbus prekybos ir laivybos centras, kuris turėjo didelę įtaką Baltijos regiono istorijai ir politikai. Mokytojai grožėjosi miesto rotuše, iš kurios bokšto į miestą sklinda varpų muzika bei išgirdo daug legendų. Jie taip pat aplankė Švč. Mergelės Marijos baziliką, kuri tituluojama didžiausia iš plytų pastatyta šventove visoje Europoje. Jos gotikinio stiliaus interjeras su išskirtinai gražiais krištoliniais skliautais dengia daug puikių viduramžių ir baroko laikotarpio meno kūrinių. Apsilankymas Gdanke suteikė mokytojams galimybę susipažinti su miesto architektūra, istorija ir tradicijomis.

Mokytojai taip pat lankėsi Antrojo pasaulinio karo muziejuje, kuris buvo atidarytas 2017 m. Muziejus pristato karinio konflikto priežastis, eigą ir padarinius ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Muziejuje galima pamatyti daugybę originalių eksponatų, interaktyvių instaliacijų, filmų ir dokumentų, kurie atskleidžia karinės ir civilinės gyventojų patirties aspektus. Mokytojai sužinojo daug naujų faktų ir įžvalgų apie Antrojo pasaulinio karo istoriją ir jos reikšmę šiandienos pasauliui.

Kelionės metu mokytojai taip pat aplankė Sopotą – populiarią kurortinę vietovę prie Baltijos jūros. Sopotas yra žinomas kaip „Lenkijos Monakas“, nes čia gyvena daug žymybių ir turtingų žmonių. Miestas turi gražią paplūdimio promenadą, kurioje stovi garsusis Sopoto molas – ilgiausias Europoje. Miestas taip pat garsėja savo architektūra, kultūra ir pramoga. Apsilankymas Sopote leido mokytojams pailsėti nuo intensyvios kelionės programos ir mėgautis jūros vaizdais ir grynu oru.

Paskutinis kelionės objektas buvo „Vilko guolis“ – Antrojo pasaulinio karo metu buvusi Hitlerio būstinė. Gierložo miške ši pagrindinė Hitlerio būstinė buvo pradėta statyti 1940 m. Per karą Hitleris Europoje turėjo apie 20 karinių būstinių, bet „Vilko guolis“ buvo viena svarbiausių, iš kurios Antrojo pasaulinio karo metais jis vadovavo Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms – Vermachtui. Būstinėje buvo netgi elektrinė, geležinkelio stotis ir du aerodromai. Dabar čia išlikę apie 200 įvairios paskirties, tiek gyvenamųjų patalpų, tiek tarnybinių pastatų, bunkerių bei barakų liekanos. Apsilankymas „Vilko guolyje“ padėjo mokytojams suvokti Antrojo pasaulinio karo mastą ir brutalumą.

Grigiškių gimnazijos mokytojai grįžo iš edukacinės kelionės Lenkijoje su daugybe naujų žinių, įspūdžių ir prisiminimų. Kelionė buvo ne tik mokomoji, bet ir pramoginė. Ji padėjo sustiprinti kolektyvo draugystę, bendravimą ir bendradarbiavimą. Mokytojai tikisi, kad jų patirtis bus naudinga ne tik jiems patiems, bet ir jų mokiniams.

Autorius:
Vitalijus Romanovskis, Alesia Romanovskienė

Nuotraukos:
Vitalijus Romanovskis, Alesia Romanovskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas