,,Atminties kelias- Panerių gyvųjų maršas''

                         ,,Atminties kelias – Panerių gyvųjų maršas’’

 

   

   II pasaulinio karo metais Vilniaus senamiestyje naciai 1941 m. įkūrė žydų getą. Per visą geto egzitavimo laikotarpį jame buvo kalinta beveik 40 tūkst. žmonių. Getas likviduotas 1943-ųjų rugsėjo 23 dieną. Šią dieną minimas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas. Dauguma geto kalinių buvo nužudyta Aukštosiose Paneriuose.

  Rugsėjo 21d., minint Holokausto ir Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną ir 80-ąsias Vilniaus geto likvidavimo metines, Vilniuje pagerbti Holokausto aukas susirinko keli šimtai žmonių. Sostinėje vyko „Atminties kelio – Panerių Gyvųjų maršo“ eisena, kurioje dalyvavo  mūsų gimnazijos 8a,8b,8c, IIc, IIIb, IVa klasių mokiniai kartu su istorijos mokytoja Božena Senkevič. Eisena prasidėjo buvusio geto teritorijoje- Rudninkų aikštėje, kur prasidėjo ,,Atminties kelio‘‘ minėjimas.  ,,Gyvųjų maršo‘‘ dalyviai ėjo geto kalinių keliu :iki geležinkelio stoties, o iš ten traukinių važiavo iki Aukštųjų Panerių- vietos, kur žmonės buvo žudomi. Paneriuose memoriale vyko Holokausto aukų Lietuvoje minėjimas.

    Tarpukaryje Vilnius buvo išskirtinis miestas dėl savo įvairialypės tautybės žmonių rato. Nacių vykdoma politika II pasaulinio metais, kuri buvo nukreipta į ,,žemesnių tautų‘‘ nacių atžvilgiu likvidavimą bei rezistencijos judėjimo dalyvių naikinimą, sugriovė mūsų miesto išskirtinumą. Visi mokiniai pritarė, kad  tokis pilietinės akcijos yra labai reikšmingos, nes šiandien yra svarbu mums visiems išsaugoti atmintį, neleisti pamiršti apie Holokaustą bei įvairių tautybių žmonių genocidą.


 

                                                                                                                          Istorijos mokytoja Božena Senkevič

Autorius:
Božena Senkevič

Nuotraukos:
B.Senkevič

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas