Edukaciniai užsiėmimai Kauno IX Forto muziejuje ir Rumšiškių liaudies buities muziejuje.

2023-05-17 Grigiškių gimnazijos 7a,7b,7c  ir I-III gimnazinių klasių mokiniai kartu su direktoriaus pavaduotoja Ala Vakar ir istorijos mokytoja Božena Senkevič vyko į Kauną, kur buvo organizuotos edukacinės veiklos. Išvyka buvo puiki proga pagilinti,  pasitikrinti istorines, lietuvių kalbos ir matematines žinias, tobulinti bendravimo ir bendradarbiavimo, loginio mąstymo kompetencijas.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje mokiniai susipažino su Lietuvos etnografinių krašto regionų architektūros, kultūros, buities eksponatais. Mokiniai susidomėję klausėsi gidų pasakojimų apie XVII-XIX amžių liaudies buitį: kam buvo skirti  svirnai, klėtys, tvartai, klojimai, daržinės, žardinės malkinės, malūnai, tvoros, šuliniai, kokia buvo liaudies architektūros bei senovinės žemdirbystės padargai. 6 km kelyje yra visų 4 Lietuvos etnografinių regionų sodybos, pavieniai pastatai, įvairios dirbtuvės, liaudies technikos paminklai. Aplankėme Lietuvos etnografinių regionų sodybas- Žemaitijos, Dzūkijos, Aukštaitijos ir Suvalkijos. Deja, oras tą dieną nelepino, lietus nenustojo visą dieną. Todėl dalis grupės nusprendė pasinaudoti autobusu ir išlipti tik prie ekspozicijų, bet ištvermingiausi mokiniai išvaikščiojo muziejaus teritoriją pėsčiomis!

Pagal vykdomą projektą ,,Holokaustas Lietuvoje II pasaulinio karo metais‘‘ aplankėme IX forto muziejų. Mokiniai susipažino su IX forto istorija ir  dalyvavo edukacinėje veikloje. Edukacijoje ,,Pabėgimas iš IX forto‘‘ mokiniai susipažino su 64 kalinių pabėgimo iš IX forto istorija, sužinojo apie holokausto įvykius Antrojo pasaulinio karo metais bei ką reiškė IX forto kodinis pavadinimas „1005B“. Išsiaiškinę pabėgimo galimybes ir pasiruošimo detales dalyviai įsijautė į bėglių vaidmenį – patys susidėliojo pabėgimo veiksmų planą ir atkartojo 1943 metų gruodžio 25 d. pabėgimą iš IX forto. Taip mokiniai pagilino istorinės žinias, dirbdami grupėse lavino komandinio darbo įgūdžius. Kita mokinių grupė dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Tarpukario šifrai: kalėjimo paslaptys‘‘.  Mokiniams buvo suteikta galimybė pamatyti, kokios buvo kalinimo sąlygos ir kalinių buitis, sužinoti, kokius darbus kaliniai dirbo ir kaip buvo baudžiami už nusižengimus. Naudodami kalinių sukurtą šifrą  mokiniai atskleidė paslaptį, kaip ir kur politiniai kaliniai slėpė nelegalią spaudą nuo kalėjimo prižiūrėtojų kratos metu.

Pažintis su  IX forto muziejaus istorija, Kauno geto kalinių likimu, 64 kalinių pabėgimo iš forto istorija  paskatino mokinius reflektuoti apie II pasaulinį karą  ir Holokausto tragediją. Svarbiausia išvada, kurią padarė visi mokiniai: ,,Negalima niekada pamiršti II pasaulinio karo tragedijos ir Holokausto, kad tai niekada nepasikartotų...“

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas